Home AI OpenAI:s DALL-E kommer att träna på Shutterstocks bibliotek i ytterligare sex år

OpenAI:s DALL-E kommer att träna på Shutterstocks bibliotek i ytterligare sex år

by admin
shutterstock och openai

Det utökade partnerskapet innebär att OpenAI kan licensiera Shutterstocks bilder, videor, musik och metadata.

Shutterstock förlänger sitt partnerskap med OpenAI med ytterligare sex år och låter AI-företaget träna sina modeller med hjälp av Shutterstocks omfattande bibliotek med bilder, videor, musik och metadata under den tiden.

Bildsajtens partnerskap med OpenAI inleddes 2021. Det var då Shutterstock började låta företaget använda sina bilder för att träna sin text-till-bild-modell, DALL-E – en affär som OpenAI:s VD Sam Altman beskrev som ”kritisk” för modellens träning. Förra året lanserade Shutterstock en ”Contributor Fund” för att kompensera konstnärer när deras verk används för att träna OpenAI:s modeller.

Vid den tidpunkten integrerade Shutterstock också OpenAI:s bildgenerator direkt på sin webbplats och förbjöd försäljning av AI-genererade bilder som inte skapats med det inbyggda DALL-E-verktyget. Men nu utökar Shutterstock denna integration och säger att det kommer att ge användarna möjlighet att ”redigera och omvandla alla bilder i hela Shutterstock-biblioteket”. Shutterstock planerar också att ta med AI-funktioner till Giphy, den GIF-skapande plattform som de förvärvade från Meta tidigare i år.

”Vi är glada över att kunna licensiera Shutterstocks högkvalitativa innehållsbibliotek”, säger Brad Lightcap, Chief Operating Officer för OpenAI, i ett uttalande. ”Detta utökade samarbete förbättrar inte bara kapaciteten hos våra bildmodeller utan ger också varumärken, digitala medier och marknadsföringsföretag möjlighet att låsa upp transformativa möjligheter inom innehållsskapande och idéutveckling.”

Till skillnad från andra bilddelningsplattformar som Getty Images omfamnar Shutterstock AI fullt ut – och alla de konsekvenser som kan komma med det. Konstnärer har uttryckt oro över att deras arbete skrapas för att träna AI-modeller, vilket Getty Images har tagit itu med genom att helt förbjuda AI-genererat innehåll från sin plattform. Getty Images stämde också Stability AI, företaget bakom AI-verktyget Stable Diffusion, på grund av anklagelser om att det ”olagligt kopierat och bearbetat miljontals upphovsrättsskyddade bilder” på sin webbplats.

Även om Shutterstock kan se sitt bibliotek växa genom sin integration med DALL-E, kanske det inte räddar plattformen från den juridiska gråzonen kring AI-genererat innehåll.

You may also like

Leave a Comment