Home Uncategorized Den bästa smarttelefonen du kan köpa för runt 5000kr

Den bästa smarttelefonen du kan köpa för runt 5000kr

by admin

Du kan inte ha absolut allt till det här priset, men du kan få en bra smartphone. Oavsett om du vill ha en iPhone, en 120Hz-skärm eller vattentålighet har du alternativ.

Vissa av oss har ett slags ”jag äter för att leva” snarare än ett ”jag lever för att äta” förhållningssätt till prylar. De är verktyg som hjälper dig att få saker gjorda, inte något du vill investera en massa tid eller pengar i. Om det är du – och det finns ingen bedömning här från en certifierad gadgetnörd – då kan du förmodligen tänka på mer spännande sätt att spendera 10,000kr än på en telefon.

Budget-telefoner till undsättning. Dessa enheter är ungefär 5000kr eller lägre, och de är mer kapabla än någonsin tidigare.

Vad vi letar efter

Starkt programvarustöd

Minst ett par års uppgraderingar av operativsystemet och helst tre års säkerhetsuppdateringar. Det är ingen idé att köpa en billig telefon om du måste byta ut den efter bara ett par år för att den slutat få säkerhetsuppdateringar.

En bra skärm

Eftersom du tittar på den ungefär tvåtusen gånger om dagen är telefonens skärm en sak du inte bör kompromissa med. En OLED-skärm har rikare kontrast och färger än en LCD-skärm, och de stora skärmarna på dagens telefoner behöver verkligen ha minst 1080p-upplösning. Snabbare uppdateringsfrekvenser som 90 Hz och till och med 120 Hz blir allt vanligare på budgetskärmar, men för mina pengar ser en LCD-skärm med jämn rullning inte lika bra ut som en OLED med en standarduppdateringsfrekvens.

Användbart lagringsutrymme

Om du planerar att behålla din telefon ett tag vill du ha tillräckligt med lagringsutrymme för alla systemfiler, foton och videor som du samlar på dig under årens lopp. Helst ska du ha minst 128 GB inbyggt, men jag letar efter minst 64 GB med möjlighet att utöka utrymmet via ett MicroSD-kort.

En bra bakre kamera, inte fyra mediokra

Uppgraderingar som telekameror och optisk bildstabilisering är sällsynta i klassen under 5000kr, men du kan fortfarande förvänta dig bra, grundläggande prestanda i bra belysning från alla moderna smartphones. Svagt ljus är svårare. Telefoner i den här klassen bör ha ett nattläge för att hjälpa till med motiv som inte rör sig i mycket svagt ljus. Och det finns inga bonuspoäng för att lägga till extra makro- och djupkameror för att fylla ut den bakre kameran – dessa 2- och 5-megapixelsensorer är i stort sett värdelösa.

Många av våra val kostar cirka 4000-5000kr. Du kan hitta en ljus, högupplöst OLED-skärm eller ett batteri som räcker i flera dagar. Om du kan fokusera på de en eller två funktioner som är viktigast för dig och du är villig att kompromissa på andra håll kan du få en telefon som passar dina behov till halva priset av ett flaggskepp.

Vilka kompromisser kan du förvänta dig av en budgettelefon? Någon kombination av följande: långsammare processorer, mindre lagringsutrymme och sämre kameror än flaggskeppstelefoner, nästan över hela linjen. Många har skärmar med lägre upplösning och de flesta saknar officiell vattenresistensklassning, trådlös laddning och NFC-chip för kontaktlös betalning.

Den bästa iPhonen under 5000kr

iPhone SE (2022)

4500kr

iPhone SE 2022 kommer att hålla i över fem år om den tas om hand tack vare Apples utmärkta historik när det gäller att erbjuda iOS-uppdateringar till äldre enheter. Men den lilla 4,7-tumsskärmen känns trång nu och kan vara svår att använda om fem år när appar och webbsidor fortsätter att utformas för större skärmar.

 • Skärm: 4,7-tums, 1334p LCD
 • Processor: A15 Bionic
 • Kameror: 12 megapixel f/1.8 med OIS, 7 megapixel selfie
 • Laddning: 20 W trådbunden, 7,5 W trådlös
 • Väderbeständighetsklassning: IP67

iPhone SE med 128 GB är den mest prisvärda modellen på smartphonemarknaden, punkt slut. Det är en bra affär på 5000kr när du tänker på att den kommer att fortsätta att få iOS-uppdateringar i upp till fem, till och med sex eller sju år.

Men innan du köper en SE och förväntar dig att du ska kunna leva med den under större delen av nästa decennium utan att köpa en ny telefon: se till att du kan leva med den mycket lilla, mycket daterade 4,7-tumsskärmen. Den är lika stor som den på iPhone 6, och den börjar kännas trång i en tid när appar och webbsidor är designade för större skärmar. SE:s stora ramar gör också att enheten ser daterad ut, men användbarheten hos en liten skärm kommer att vara en större faktor under de kommande åren.

iphone SE 2022

Det är den största invändningen mot SE. Annars är det en fantastisk enhet i mellanklassen. Dess A15-processor är samma som i iPhone 13 Pro Max, så prestandan är utmärkt. Det finns IP67 vattentäthet och trådlös laddning – båda ovanliga i denna prisklass – och även om den använder samma 12-megapixelkamera som iPhones har använt sedan tidernas begynnelse, tar den mycket fina bilder och högkvalitativa videoklipp. Kameran har inget nattläge, vilket är en märklig brist – många andra mellanklassmobiler erbjuder någon form av fotoläge för svagt ljus, och telefonens processor är verkligen redo för uppgiften. Apple kommer att Apple.

Denna generation SE erbjuder 5G-anslutning – bara låg- och mellanband, vilket är bra. Du kommer inte att få den snabba millimetervåg 5G som du kan stöta på i en NFL-stadion, men det är inget att förlora sömnen över. Batteritiden är också förbättrad jämfört med den senaste generationen, och den räcker i allmänhet en hel dag om du inte verkligen pressar den med krävande uppgifter som spel och strömmande video.

Om du kan leva med den lilla skärmen och inte störs av avsaknaden av nattläge rekommenderar vi att du väljer 128 GB-versionen. Basmodellens 64 GB lagringsutrymme räcker inte riktigt, och du kommer att vara glad att du spenderade de extra 500kr när du använder den här telefonen i flera år in i framtiden.

Den bästa Android-telefonen under 5000kr

Google Pixel 7A

5000kr

Pixel 7A innehåller flera funktioner som är svåra att hitta för cirka 5000kr, inklusive trådlös laddning och en IP67-klassificering för damm och vattenbeständighet. Det är inte den billigaste telefonen i klassen, men det är den som är bäst lämpad.

 • Skärm: 6,1 tum, 1080p OLED, 90Hz
 • Processor: Tensor G2
 • Kameror: 64 megapixel f/1,89 med OIS, 13 megapixel ultrawide, 13 megapixel selfie
 • Batteri: 4 385 mAh
 • Laddning: 18 W trådbunden, 7,5 W trådlös
 • Väderbeständighetsklassning: IP67

Google Pixel 7A höjer ribban för vad du kan förvänta dig av en mellanklassmobil. Med 5000kr ligger den precis på gränsen till vad vi skulle kalla ”budget” – och lite dyrare än sin närmaste konkurrent: Samsung Galaxy A54 för 4500kr. Men med en klassledande kamera och flaggskeppsliknande extrafunktioner som trådlös laddning är den ett steg före allt annat i mellanklassen.

En av 7A:s största uppgraderingar är en ny 6,1-tums 90Hz-skärm, som gör att animationer och scrollning ser mycket mjukare ut än på förra årets 60Hz-panel. 7A använder samma Tensor G2-chipset som finns i flaggskeppen Pixel 7 och 7 Pro i kombination med hela 8 GB RAM-minne. Det innebär utmärkt prestanda för dagliga uppgifter och även tunga lyft som spel. 7A är också tuffare än din genomsnittliga midranger, med en aluminiumram och en IP67-klassning för motståndskraft mot damm och vatten.

Google Pixel 7A

Batteritiden är tillräckligt bra för att klara en hel dag med måttlig användning, men om du lägger till en längre spelsession kan du behöva fylla på den före sänggåendet. Trådlös laddning är tillgänglig, vilket är extremt sällsynt i budgettelefonklassen. Om du redan har en vana av trådlös laddning kommer 7A att passa in direkt i din rutin.

Kameran är där Pixel 7A verkligen briljerar. Den är baserad på en ny 64-megapixel huvudkamera med optisk stabilisering tillsammans med en kapabel ultrawide. Det är inte allt du får från en flaggskeppskamera – inget porträttläge för video eller teleobjektiv – men den är pålitlig även i svaga ljusförhållanden där konkurrenter som A54 kämpar.

Budgetmobilen med den bästa skärmen

Samsung Galaxy A54 5G

4500kr

Samsung Galaxy A54 5G har S23-seriens bakpanelsdesign och ett par andra flaggskeppsliknande funktioner, till att börja med dess 6,4-tumsskärm.

 • Skärm: 6,4-tums, 1080p OLED, 120Hz
 • Processor: Exynos 1380
 • Kameror: 50-megapixel f/1.8 huvudkamera med OIS, 12-megapixel ultrawide, fem-megapixel makro, 32-megapixel selfie
 • Batteri: 5 000 mAh
 • Laddning: 25W trådbunden
 • Väderbeständighetsklassning: IP67

Samsung Galaxy A54 5G:s bästa egenskap är dess skärm. Det är en 6,4-tums 1080p OLED med en jämn 120Hz uppdateringsfrekvens som nästan kan lura dig att tro att du använder en telefon på 1 000 dollar. Dess kamera och övergripande funktioner kan inte riktigt mäta sig med Pixel 7A:s, men det är en mycket bra mellanklassmobil i sig och börjar på en något lägre MSRP på 449 USD.

A54 är byggd med hållbara glaspaneler på bak- och framsidan, och den har en IP67-klassning för skydd mot damm och nedsänkning i grunt vatten. Den backas också upp med en robust policy för mjukvarusupport. Samsung lovar fyra års uppgraderingar av OS-versioner och fem års säkerhetsuppdateringar, vilket är en av de bästa policyerna för en Android oavsett pris. Det finns också ett stort 5 000 mAh-batteri som kan klara en hel dags tung användning, men du måste köpa en laddare separat om du vill dra nytta av dess snabba 25W laddningshastigheter.

Samsung Galaxy A54

Kamerakvaliteten är okej, men det är inte en stark kostym. Foton och videor i bra belysning ser bra ut, men A54 kämpar för att hålla jämna steg med någon form av rörelse i svagt ljus. Det finns ett nattläge för statiska motiv, men att få ett skarpt foto av ditt barn eller husdjur i svag inomhusbelysning kommer att vara svårt, och Pixel 7A är långt framme i den här avdelningen.

 

You may also like

Leave a Comment